На тридесет шестој заједничкој седници Општинског и Привредног већа и Већа друштвених служби, Скупштина општине Краљево основала је 29. јуна 1972. године нашу школу и на истој седници одредила име „ Браћа Вилотијевић“.
У састав Школе ушла су и прекобројна одељења ОШ “Чибуковачки партизани“, „Четврти краљевачки батаљон“, „Светозар Марковић“, као и одељења у Грдици и Јарчујаку.
Школа је почела са радом у згради Пољопривредне школе „Др Ђорђе Радић“, а издвојена одељења у школским зградама у којима су и раније радила.
Први директор Школе био је Благомир Капларевић.
Финансијска средства за васпитну делатност Школе обезбедила је Општинска заједница образовања у Краљеву.
Школа има издвојена одељења у Грдици, Јарчујаку и Дракчићима.
Основна школа у Грдици основана је крајем 1944. године. Била је самостална, а њени директори били су Милош Миленковић и Лука Јеремић. Као самостална последњи пут је регистрована 21. јануара 1965. године и тада се звала ОШ „ Миле Марић“. Касније је припојена ОШ „Светозар Марковић“, а од 1972. године је у саставу наше школе.
Далеке 1939. године основана је школа у Јарчујаку као издвојено одељење школе у Адранима. Као самостална радила је до 1965. године када је ушла у састав ОШ „Чибуковачки партизани“ , а од 1972. године је у саставу наше школе. Одељење у Јарчујаку добило је 1986. године нову зграду са четири учионице, кухињом и помоћним просторијама.
Основна школа у Дракчићима основана је 1939. године. Све до 1965. била је самостална, а онда је ушла у састав ОШ „Чибуковачки партизани“. Од 1972. године је у саставу наше школе. Донацијом јапанске владе 2004. године школска зграда је у потпуности реновирана.