Home » Блог » Uncategorized » СВЕТ ЋЕ ЧИТАТ’ ПЕСМЕ МОЈЕ

СВЕТ ЋЕ ЧИТАТ’ ПЕСМЕ МОЈЕ

Тематски дан поводом 190 година од рођења великог песника Јована Јовановића Змаја под насловом ,,Свет ће читат’ песме моје” организован је у нашој школи 6. децембра 2023. године.

Претходних месец дана ученици су вредно припремали програм који је осмишљен у оквиру предмета српски језик и књижевност, музичка култура и ликовна култура.

Програм смо отворили Песмом о песми, а кроз најважније биографске податке о песнику, као водитељи програма, спровеле су нас Нина Јевремовић и Николина Савић, ученице 6/3.

Уследио је сплет одабраних песама из Змајеве љубавне и ридољубиве лирике, а како је Ј.Ј.Змај један од највећих представника дечје поезије, посебан акценат ставили смо овом приликом управо на дечју поезију.

Тако је песма Концерт представљена аутентичним казивањем Софије Пљеваљчић 6/1, уз ликовне илустрације, а Малог Јову чули смо у сасвим оригиналном извођењу ученика 2/1.

Како је Змај познат и по Невену, ТВ-серији за децу која је снимљена 1973. године по мотивима његових дела, а у којој га је глумио Мића Томић, приказали смо и Невен сплетом више различитих скечева под називом ,,Питам се, питам” које су извели ученици 6. разреда .

,,Где су људи добре ћуди
песма се ори” ,
поручује нам песник, па је и овај наш програм обогатио хор ученика са секције народно и традиционално певање и свирање, који су извели песме Тихо ноћи и Песмо моја.

Програм је осмислила Маријана Ђурашевић , наставница српског језика (која је припремила ученике 6.разреда за учешће у програму), а укључени су били ученици 5. 6. 7. 8. и 2. разреда.

За музичко извођење песама по текстовима песника ученике је припремио наставник музичке културе Милорад Мурганић, а хор су пратили и звуци хармонике Луке Настића, ученика 8/1.

Наставница српског језика Ана Раденковић је са ученицима 5. разреда припремила сегмент Поуке, а учитељица Вера Тодоровић са ученицима 2/1 песму Мали Јова.

Тања Бошковић, наставница српског језика припремила је пригодну презентацију која се читавог дана могла одгледати путем видео-бима у холу школе,
а Весна Радовић, наставница ликовне културе, са ученицима је припремила илустрације и портрете Јована Јовановића Змаја.

Захвални смо бројној публици, коју су чинили ученици, наставници и родитељи ученика, што су својим присуством увеличали овај догађај и подржали учеснике.

Програм смо завршили стиховима песме ,,Свет ће читат’ песме моје”, а осмеси деце учесника и дивни утисци које су понели са програма, мотивација су нам и инспирација за неке нове подухвате.