Обавештење за родитеље будућих првака – Први разред 2020.

Поштовани родитељи будућих првака,

На овој станици можете пронаћи информације о упису вашег детета у први разред школске 2020/2021. године. Молимо вас да прочитате обавештење о упису а затим попуните пријаву за упис детета. Оба документа можете скинути са линкова који се налазе испод текста. Након што попуните пријаву молимо вас да нам исту пошаљете на следећу адресу: upisbraca@gmail.com .

Драги прваци, чекамо вас!

ОБАВЕШТЕЊЕ О УПИСУ У ПРВИ РАЗРЕД

ПРИЈАВА ЗА УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

Обавештавамо вас да смо вам на располагању за сва питања и недоумице у вези са исказивањем интересовања за упис у први разред наше школе.

Све потребне информације можете добити путем телефона од Слађане Давидовић и Маријане Марковић, сваког радног дана у периоду од 9:00 до 12:00 часова.

Телефони су:

Слађана Давидовић: 063276664

Маријана Марковић: 0638766087

Такође нас можете контактирати и путем следеће имејл адресе:  sladjadavidovic@gmail.com

Важно обавештење!

Поштовани ученици и родитељи,

Обзиром на чињеницу да је у нашој земљи проглашено ванредно стање настава у школама се неће одвијати до даљњег. Школа ће учинити све како ученици не би изгубили континуитет у учењу и имали пропуста у градиву.

Препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да сви ученици прате посебан образовни програм на каналу РТС 3 и РТС Планета. Линкове за ове сајтове можете наћи и на нашем сајту у десном углу екрана (наранџасти тастери).

Поред овог програма наши наставници ће оформити групе у којима ће делити ученицима материјал за учење. Од ученика се очекује да поштују динамику наставе на даљину и да озбиљно схвате насталу ситуацију. Разредне старешине ће о свему благовремено обавештавати своје ђаке.

 

 

Здраво свете!

Добродошли на нови сајт ОШ ,,Браћа Вилотијевић”. Као увек, наша школа се труди да буде савремена и да иде у корак са технологијом па смо овог пута решили да осавременимо наш школски сајт. Ово ће бити место где ћете моћи да сазнате све информације које вас буду занимале, да видите шта наши ученици и наставници раде и како ми заједно растемо! Отворени смо за све сугестије и предлоге! Надамо се да ће вам се допасти!

„С природом на ти‟

Данас су ученици издвојеног одељења наше школе у Јарчујаку били учесници акције „С природом на ТИ‟ коју су заједничким радом организовале све учитељице школе.

Ученици преподневне смене су на часу у природи учили занимљивости о свицима, писали песме и приче, док су ученици поподневне смене правили порције здравља, били мали ботаничари и еколози, осетили чари камповања, правили играчке од природних материјала и уживали у природи. Учили су о природи, инсектима и животињама, рециклажи и развијали позитиван однос према животној околини.

Ученици су уз осмех и уживање у природи обогатили своје знање у још једној успешној креативној акцији у нашој школи.

Награда за најуспешнију школу у области ликовног образовања

Најзначајнија и традиционално најстарија изложба дечјег стваралаштва у нашем граду, приређује се 47. пут у Народном музеју Краљево. Тема ове године је „Мотив с Ибра‟ и наша школа добила је награду за најуспешнију школу у области ликовног образовања. Ученици који су учествовали у конкурсу су:

Ивана Раковић 7. разред

Петра Радовановић 6. разред

Сандра Банковић 6. разред

Марко Јевтовић 6. разред

Страхиња Црнчанин 6. разред

Неда Благојевић 8. разред

Стефана Штављанин 8. разред

Анђела Пантић 8. разред

Николина Карапанџић 8. разред

Никола Каличанин 8. разред

Николина Јеремић 5. разред

Ученицима је у раду помогла наставница Весна Радовић.

 

50 мостова које смо градили

Данас, 9. маја 2022. године наша школа прославља 50 година постојања. Јубилеј је прослављен приредбом коју су заједничким радом припремили ученици и наставници.

Погледајте видео презентацију и фотографије са приредбе.

Дан сећања на Доситеја Обрадовића

За школску 2021/2022. годину, у календар важних датумa који се у школама обележавају, уведен је 10. април, као Дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог просветитеља и првог српског министра просвете. Ученици 5-1 су припремили штампани материјал  како би се остали ученици упознали или подсетили на значај имена и дела Доситеја Обрадовића.

ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ

Од неуког дечака са великим амбицијама, преко монаха, до начитаног и образованог просветитеља, реформатора и првог министра просвете у Србији. Развојни пут Димитрија Обрадовића је био напор и дуг, али жеља да учи и да знање пренесе на српски народ, била је јача. Својом пожртвованошћу и непрестаним радом, приближио је Србији Европу и свет, отворивши врата за продор нових културних и цивилизацијских тековина.

Било је то давне 1739. године у Банату, када се родио се још један дечак по имену Димитрије. Као и већина деце у то време, одгајан је да постане занатлија. И не би се Димитрије превише разликовао од друге деце, да се у њему није развијала велика страст према црквеним књигама и аскетском начину живота. Када је родбина која га је одгајала сазнала за велику љубав коју  мали дечак гаји према цркви, послали су га на занат. Тада је донео прву велику одлуку у животу – да побегне у манастир и замонаши се.

Долазак у манастир Хопово на Фрушкој Гори у први мах је био испуњење Димитријевог сна. Добио је монашко име Доситеј, почео је да проучава црквене књиге и да се упознаје са манастирским животом калуђера. Проводећи време са другим монасима, почео је да схвата да се његови ставови и жеље доста разликују од оних које су се прокламовале у манастиру. Верски занос је полако почео да се гаси, и након три године Доситеј одлучује да напусти манастир, и да се отисне у свет.

    Доситеј Обрадовић основао је 1808. године Велику школу, претечу данашњег Универзитета у Београду, а 1810. године и Богословију. Као члан Правитељствујушчег совјета био је први министар просвете у Србији.

Читање Душановог законика, Езопових басни и других грађанских књига, приближавале су му рационалистичко-просветитељске идеје, али и жељу да што више путује, сазна и чује. Тада почиње да обилази Балкан, Малу Азију, Италију, Немачку, Француску, Енглеску, Русију и многе друге државе. Као учитељ, домаћи васпитач или манастирски гост, Доситеј је путовао пуних четрдесет година. За то време је изучавао  грчки и немачки језик, филозофију, књижевност и културе различитих народа.

Из сусрета са другим верама, културама и језицима, Доситеј је понео велико знање. Тада се јавља потреба да сам нешто напише и да све оно што је научио пренесе на свој народ. У почетку су његови радови били прерада или превод популарних практично-моралних списа новогрчких и италијанских. Прву књигу „на прост српски језик“ написао је 1765. године и тиме ударио основ за свој богати и плодоносни књижевни рад.

Од 1783. године Доситеј почиње објављивати своја главна и најбоља дела. Прво је штампао „Живот и прикљученија“ у коме је описао свој живот од рођења до четрдесет и треће године, осврћући се на потребе школе и науке, али и оштру критику духовне заосталости калуђера. Затим долазе „Совјети здравога разума“ у којима је сабрао најизабраније мисли и савете учених људи с разних језика преведене, и „Собраније“ збирку огледа из морала и практичне филозофије о патриотизму, читању, умерености…

књига_123Писмо Харалмпију“ написано је у априлу 1783. године и представља чувено Доситејево програмско писмо, где су у виду манифеста изложене његове основне идеје. Његов циљ је биода напише књигу у којој ће на простом народном језику превести мудре мисли славних људи. Желео је да сваки сељак у Србији разуме његове речи, и да се уз помоћ њих образује, просвети и побољша нарав.

Ту мисију је настављао, не одустајући од начела да науку и филозофију учини доступним свим људима, од образованих до оних у најзабаченијим селима. Залагао се за верску трпељивост и равноправност, као и свемоћ разума. Српску културу и књижевност је са локалног, племенског и вероисповедног нивоа подигао на нови, национални ниво са чистим народним језиком, намењеним најширим слојевима српског народа.

Чим је дознао за подизање Првог српског устанка, ставља се у службу српских устаника. Прво је прикупљао прилоге, вршио разне поверљиве мисије између устаника и Русије, а онда дошао у Србију. Постао је Карађорђев саветник, и свим силама и знањем помагао устројству нове државе. У ослобођеној Србији провео је последњих пет година живота, дајући огроман допринос српском просветитељству и науци.

Доситеј Обрадовић преминуо је 28. марта 1811. године у Београду. Иза себе је оставио мноштво дела, превода, савета и наравоученија, а по истрајности и борби да српску књижевност и мисао подигне на виши ниво, остаће заувек упамћен као најзначајнији српски просветитељ и реформатор.

1 2 3 4 14