Home » Блог » Uncategorized » Једино другарство нема крај

Једино другарство нема крај

,, Једино другарство нема крај” био је назив приредбе која је 25.5.2022. била организована у холу новог крила наше школе.

На самом почетку, после уводне тачке хора, Маријана Марковић , библиотекар школе, и Весна Богићевић , педагог школе, доделиле су награде победницима литерарног и ликовног конкурса, расписаног поводом овогодишњег, јубиларног Дана школе, у оквиру којег је једна од тема била управо – Једино другарство нема крај.

Још је велики Шекспир рекао да је ,, пријатељ онај који те познаје какав стварно јеси, схвата шта си прошао, прихвата шта си постао и још увек ти допушта да растеш”. Антоан де Сент Егзипери би рекао да нас пријатељ види срцем јер нас очима не може уистину сагледати.

Зато је наша приредба у основи имала представу ,,Мали принц”, осмишљену на нама својствен начин.

Иако се чини да је за децу, ова књига је ипак намењена и одраслима.

Читајући, откривамо много о животу, лепоти пријатељства, схватамо да не треба да се препуштамо свакодневној рутини и проблемима, већ да уживамо у свом животу и његовим свакодневним радостима.

Ученици 7. разреда потрудили су се да кроз авантуре Малог принца аутентично, забавно и помало духовито, пренесу најважније и најлепше поруке о пријатељству, али и битне животне лекције о правим људским вредностима. Представу је са ученицима припремила Маријана Ђурашевић, професор српског језика и књижевности. Костиме су осмислили и припремили ученици у складу са својим улогама.

Хор ученика 7. и 8. разреда извео је више музичких тачака исте тематике (Здравица, Сви треба да знају шта другарство значи, С оне стране дуге, Једино другарство нема крај).

Музички део припремио је са ђацима Милорад Мурганић , професор музичке културе, а сцену је осмислила и уредила Весна Радовић, професор ликовне културе.

Кажу да је на свету најтеже објаснити другарство, пријатељство и да је то нешто што се не учи у школи. Кажу и да, ако нисте научили смисао другарства, заиста нисте научили ништа.

Ми о другарству ипак учимо у школи, увек изнова, подсећамо се, допуњујемо, растемо заједно и дружимо се кроз учење.