Home » Блог » Uncategorized » Европски дан језика

Европски дан језика

Европски дан језика обележен је 26.9.2022. године у организацији наставника српског, енглеског и немачког језика, наставнице хемије и наше библиотекарке.

Значај језика истакнут је бајком „Мојих 17 речи“ швајцарског аутора Макса Хувилера, у којој млади принц креће на пут као „обичан“ човек и без пртљага у непознату земљу и по савету свог учитеља записује 17 речи, на њему иначе непознатом језику, које могу да му помогну да се снађе у земљи „иза брда“.

Бајку су после уводне речи прочитали ученици на српском, енглеском и немачком језику. Учионица је украшена плакатима са 17 речи на свим европским језицима, али пре него што су присутни ученици погађали значење речи и језике на којима су те речи записане на плакатима добили су одштампане комплете са дијалозима на српском, енглеском и немачком језику. Ти мини-дијалози су састављени помоћу горе поменутих 17 речи, а ученицима су понуђена уз свако питање по три одговора. Њихов задатак је био да обележе тачан одговор и да прочитају те дијалоге.

У завршном делу су ученици имали задатак да погоде како да изразе реч „вода“ а да притом не користе језик (решење је хемијска формула H2O).

Уз звуке композиције „Ода радости“ је овај час успешно завршен.